Als er één haartrend is die we nooit meer willen zien, zijn het wel harde, streperige highlights. Hoewel deze look het om een onverklaarbare reden goed deed in de jaren ‘00, zien we kleurverschillen tegenwoordig het liefst zo subtiel mogelijk. En dat is precies waarom we zo blij worden van 4D highlights.
Want zoals de naam al aangeeft, draait het bij 4D highlights om het creëren van diepte in het haar. Dit gebeurt aan de hand van vier verschillende ‘dimensies’: basis, hoogte, toon en verloop. Matt Rez, de colorist uit Los Angeles die de term ‘4D hair’ de wereld in hielp, legt uit wat hij hiermee bedoelt.
Basis
Alles begint met een goede basis, 4D highlights dus ook. In dit geval is dat de haarkleur waarop de highlights gezet worden. Zie het als een canvas; het maakt niet uit of je haar eerder gekleurd is of dat je nog helemaal puur natuur bent, zolang je maar begint met één neutrale basistint.
Hoogte
Factor twee van het creëren van de perfecte 4D highlights is de kleurhoogte, oftewel hoe licht (of donker, in het geval van lowlights) je gaat. Voor het meest natuurlijke effect kun je het beste voor een kleur kiezen die niet meer dan twee à drie tinten niveaus van je eigen haarkleur af ligt. Een groter verschil creëert vaak een groot contrast, wat zorgt voor het onnatuurlijke streperige effect waar we juist héél ver vandaan willen blijven.
Toon
Niet alleen de kleurhoogte, maar ook de ondertoon van de kleur bepaalt of de highlights er natuurlijk uitzien. De ondertoon kan warm of koel zijn, en voor welke kleur je kapper kiest hangt af van bijvoorbeeld je huidskleur, maar ook van de basiskleur van je haar. Goed om te weten: over het algemeen zijn koele (blond)tinten een stuk lastiger te onderhouden dan warme tinten, al kom je met zilvershampoo en een voedend masker al een heel eind.
Verloop
Cruciaal voor de perfecte 4D highlights: uitgroei. Ja, zelfs wanneer je haar net gekleurd is. Door de highlights niet direct op de aanzet te zetten ontstaat er een zacht en effortless effect. Vraag je kapper om fijne babylights te zetten in de lengtes, en het haar richting de punten steeds meer in te kleuren. Hoe meer deze kleuren geblend worden, hoe natuurlijker de highlights.
Het resultaat: de meest subtiele, natuurlijk-uitziende highlights die je ooit gehad hebt. Niks geen strepen en sterke kleurcontrasten, maar een kapsel met diepte, volume en beweging. Klinkt goed, toch?
Tekst: Aimée Kniese