6x feiten en fabels over roos

Heb je last van schilfers of een jeukende, geïrriteerde hoofdhuid? Dit zijn de typische kenmerken van roos, een chronische huidaandoening waar 50% van de mensen last van heeft. Er gaan echter veel onwaarheden over roos rond. In dit artikel ontkrachten we fabels over roos en vertellen we je hoe het echt zit.

‘Roos wordt veroorzaakt door slechte hygiëne’

Dit is een fabel. Roos kan zich zelfs op de schoonste hoofdhuid ontwikkelen. Een schimmel genaamd Malassezia leeft op de huid en hoofdhuid van alle volwassenen, maar bij sommigen veroorzaakt de schimmel irritatie en zelfs deskundigen weten niet waarom. Het resultaat: huidcellen die veel sneller vervellen dan normaal, wat leidt tot schilfering.

‘Roos kan niet genezen worden.’

Dit is een feit. Máár, je kunt wel iets doen aan de schilfers. Gebruik bijvoorbeeld een antiroosshampoo met zink. Deze kunnen namelijk tijdelijk de productie van huidcellen vertragen.

‘Roos wordt erger in de winter.’
Depot No.106 Dandruff Intensive Cream Shampoo / Klik hier om te shoppen

Dit is een fabel. De Malassezia-schimmel gedijt in warme, vochtige omgevingen, dus de irritatie kan het hoogst zijn in warmere maanden – of als je gesport hebt. Douche nadat je hebt gezweet en was je haar minstens om de drie dagen om de dode huid en overtollige olie weg te spoelen.

‘Het scrubben van je hoofdhuid helpt tegen roos.’

Dit is een feit. Af en toe je hoofdhuid scrubben lijkt een beetje extreem, maar als je te maken hebt met roos, kan af en toe een exfoliërende behandeling helpen. Het verwijdert namelijk productopbouw in je haar en op je hoofdhuid.

Depot 102 Anti-dandruff & sebum control / Klik hier om te shoppen
‘Je kan geen styling producten in je haar gebruiken als je roos hebt.’

Dit is een fabel. Zolang je je haar regelmatig wast, kun je met een gerust hart styling producten gebruiken. Wel is het handig om te experimenteren met welke producten je gebruikt, zodat je weet dat deze de roos niet verergeren.

‘Roos heeft invloed op de haargroei.’

Dit is een feit. Hoewel er nog niet veel onderzoek is geweest op dit gebied, tonen enkele onderzoeken aan dat roos geassocieerd kan worden met haaruitval. De link is niet helemaal duidelijk, maar sommige experts denken dat roos de normale haaruitvalcyclus kan verstoren. En het is logisch dat constant aan je hoofdhuid krabben je toch al kwetsbare haar kan verstoren en tot haaruitval kan leiden. Als je al last hebt van haaruitval, is het vooral belangrijk om je roos effectief onder controle te houden om verdere haarproblemen te voorkomen.

Tekst: Aimée Kniese

roos

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »