Dit zijn de 7 skincare producten die je nooit moet combineren

Wanneer we huidproblemen hebben, hebben we vaak de neiging om als een gek met van alles te smeren. Het lijkt zo logisch: als we maar genoeg verschillende huidverzorgingsproducten gebruiken moet er wel iets aanslaan, toch? Helaas, zo werkt het dus niet. Want deze skincare producten kun je maar beter niet combineren.

Het combineren van de verkeerde producten kan zelfs meer kwaad dan goed doen. Daarom zetten wij de zeven skincare producten die je nooit moet combineren op een rijtje. Wil je weten hoe je een veilige en effectieve huidverzorgingsroutine creëert? Houd dan vooral dit lijstje bij de hand. 

Retinol en alfa-hydroxyzuur

Retinol, ook wel vitamine A, is momenteel een enorm populair ingrediënt in skincare, maar het niet verstandig om dit zomaar aan je routine toe te voegen zonder te kijken naar de andere producten die je gebruikt. Zo zou je retinol nooit moeten combineren met producten die bepaalde zuren bevatten, zoals glycolzuur, melkzuur, salicylzuur en ascorbinezuur.

Nog steeds in de war? Op potjes en flesjes herken je deze zuren vaak aan de termen AHA, BHA en vitamine C. De reden: zowel retinol als alfa-hydroxyzuur heeft een exfoliërend effect op je huid. Ze met elkaar combineren schiet dus niet alleen zijn doel voorbij, het kan ook leiden tot irritatie, gevoeligheid, droogheid en roodheid.

Wat je wel kunt doen is de verschillende producten op afwisselende dagen gebruiken, of producten met alfa-hydroxyzuur ‘s ochtends aanbrengen terwijl je retinol voor je avondroutine bewaart. 

skincare producten nooit combineren
The Ordinary Retinol 0,2% in Squalane €5,25
skincare producten nooit combineren
Lixirskin Night Switch BHA/AHA 10% €24

Vitamine C en niacinamide

Zowel vitamine C als niacinamide kunnen geweldige dingen doen voor je huid. Beiden gaan ze pigmentvlekken tegen, stimuleren ze de aanmaak van collageen en zorgen ze voor een vollere, jonger ogende huid. Mits je ze niet combineert, that is. Zodra je deze ingrediënten mixt vormt zich één goedje dat he-le-maal niks doet voor je huid en in één klap alle geweldige kwaliteiten van beide ingrediënten verliest. Zonde, toch? 

Biotherm Skin Best Liquid Glow Set €49
skincare producten nooit combineren
Porebright Serum N10 with 10% Niacinamide and Hyaluronic Acid €17,99

Retinol en benzoylperoxide

Retinol staat vooral bekend als een ster op het gebied van anti-huidveroudering, maar het wordt ook veel gebruikt als anti-acne middel. Ook een anti-acne middel? Benzoylperoxide. Dit stofje werkt als peeling die de poriën reinigt en bacteriën doodt.

Beide producten zijn op zich al behoorlijk hard voor je huid, en dat effect wordt alleen maar versterkt wanneer je de twee mixt. Het resultaat: droogheid, losse velletjes, roodheid en een geïrriteerde huid. De oplossing is simpel: kies er één en blijf erbij.

Als je toch per se allebei wilt blijven gebruiken, breng dan alleen benzoylperoxide aan op de plekken waar de meest hardnekkige acne zich bevindt, en gebruik retinol voor de rest van je gezicht. 

Gladskin Acne Gel €39,50

Retin-A en scrub

Retin-A is enorm geliefd bij dermatologen én bij beauty fanaten; het helpt huidvernieuwing op gang en gaat rimpels en verkleuringen tegen. Helaas heeft Retin-A ook nog wel eens de neiging om de huid behoorlijk uit de drogen, wat leidt tot losse velletjes.

Je zou denken dat je die het beste met een korrelige scrub kunt verwijderen, maar we moeten je waarschuwen: dat is een slecht idee. Retin-A zorgt vaak voor een overgevoelige huid, en die wordt allesbehalve gelukkig van een scrub met harde, scherpe stukjes. Kies liever voor een zacht washandje; deze verwijdert dode huidcellen op een milde manier.

skincare producten nooit combineren
Nouvital Vitamin A Concentrate €19,80
skincare producten nooit combineren
Rituals Skin Brightening Face Exfoliator €12,90


Tekst: Aimée Kniese

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »