Je bent overprikkeld, hebt dit jaar veel te veel gewerkt en door de lockdown kun je maar slecht ontspannen. Je hebt stress en je lokken hebben daar ook last van. Wat hoofdhuid stress allemaal voor gevolgen heeft, lees je hier.
Het is een moeilijke tijd voor iedereen. Het werk gaat maar door (soms online, soms onder strikte voorwaarden) en de zorgen om je geliefden stapelen zich op. Nu de feestdagen voorbij zijn, zien we het soms somber in. Tijd voor ontspanning is er wel, maar we mogen niet veel buiten de deur ondernemen. En dan is het ook nog ’s super donker en koud buiten…
De oorzaak van hoofdhuid stress
Als jij stress voelt, heeft je hele lichaam daar last van. Oók je hoofdhuid. Je lokken zijn erg gevoelig voor hormonale veranderingen en – je voelt de bui misschien al hangen – wanneer je stress hebt, heb je daar erg last van. Het komt dus niet als een verrassing dat je hoofdhuid stress ervaart. Je produceert meer cortisol wat de olie productie aanspoort. Lees: je haar wordt vetter.
Maar er zijn meer tekenen dat je hoofdhuid stress ervaart:
Teken #1: je krijgt meer last van roos. Wanneer je immuunsysteem afneemt door stress, kun je last krijgen van een drogere hoofdhuid en dus ook van die vervelende huidschilfers. Je huid raakt sneller geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Zeker wanneer je al vatbaar bent voor roos, kan stress dit alleen maar verbergen.
Teken #2 je haar valt uit. We schreven het al eerder in dit artikel: stress is een grote oorzaak van haaruitval. En dat betekent niet dat je NU stress moet hebben. Je kunt zes tot twaalf weken na een stressvolle periode nog last krijgen van haaruitval. Wees dus niet meteen gealarmeerd. Zodra de onderliggende stressfactor is opgelost zal je haar ook gaan terug groeien. Geloof ons maar.
Tip van de experts: kijk even in je agenda terug of er twee of drie maanden iets heftigs is gebeurd en ga vervolgens gewoon door met het wassen en het verzorgen van je haar zoals je dat altijd deed.
Teken #3: je zit vaker aan je haar. Wanneer je gestrest bent, ga je pulken aan je haar. En je snapt: dat verergert de hoofdhuid stress alleen maar. Het is dan ook zaak om rust te nemen en de stress zo goed als je kunt op te lossen. Tip: lees dit artikel over het balanceren van privé en werk tijdens de lockdown.
Tekst: Renée Prenger