Zo behoud je de balans tussen werk en privé

Het gros van de mens werkt inmiddels weer vanuit huis, Misschien vond je het thuiswerken in het begin lekker rustig, maar ben je nu de balans tussen werk en privé helemaal kwijt. Dagen lopen in elkaar over en je mis het geklets aan het koffiezetapparaat. Maar geen zorgen, want met deze vijf tips ga je weer met enthousiasme aan de slag.

Zit je ook iedere dag achter je eigen laptop aan de keukentafel, genietend van je net gezette koffie? We missen allemaal de reuring van kantoor, het nutteloze praatje over het weekend of al die taarten wanneer er weer iemand jarig was. Nu zit je thuis verscholen achter je laptop en is het een stuk lastiger om die balans tussen werk en privé te behouden.

Dág balans tussen werk en privé

Je mail checken voordat je naar bed gaat, toch nog even de laatste hand leggen aan een taak in het weekend en bellen met je collega’s in de vroege ochtend: het is meer dan normaal geworden. We doen de was tussen de calls door, poetsen even snel de badkamer voordat we een brainstorm in moeten en doen onze week-boodschappen in de pauze. Of nou ja, pauze: we lunchen vaak gewoon achter de laptop. Het liefst tijdens een meeting of aflevering van je favoriete Netflix serie.

5 tips voor een betere balans tussen werk en privé

We missen structuur en doen daarom alles door elkaar heen. Met een hoop stress, gepieker en schuldgevoel tot gevolg. Het thuiswerken is saai en alle dagen lijken op elkaar. Maar met deze vijf tips krijg je die balans tussen werk en privé terug.

Tip 1: sluit je werkdag af met een wandeling of fietstocht. Na een lange werkdag heb je afsluiting nodig. Waar je normaal op de fiets naar huis stapte of de trein of bus pakte, verplaats je je nu naar de bank om bij te komen. Maar daar maak je je hoofd niet mee leeg. Ga liever direct wandelen of een rondje fietsen nadat je je laptop hebt dicht geslagen. Zo kun je de werkdag verwerken en is er een duidelijke grens tussen werk en ontspanning.

Tip 2: zet je meldingen uit na het werk. Niets is zo vervelend dan in de avond gestoord te worden door je baas, leidinggevende of andere leden uit je team. Zet daarom een duidelijke grens door je meldingen uit te zetten en goed te communiceren wanneer je wél, maar vooral wanneer je niet beschikbaar bent.

Tip 3: plan pauze’s in je (digitale) agenda. We geven eerlijk toe: pauze’s schieten er thuis vaker bij in dan goed is. Om voldoende te ontspannen, kan het daarom lonen om je pauzes in je agenda te plannen. Dit kan bijvoorbeeld met Calendly of in je papieren agenda. Laat je collega’s weten dat je dan niet bereikbaar bent en plan afspraken er omheen.

Tip 4: creëer een vaste werkplek voor jezelf. De manier om de balans tussen werk en privé te behouden, is door een plek te reserveren voor alleen werk. Maak een plek vrij in je woning waar je altijd werkt. Dit kan bijvoorbeeld een bureau zijn in een home office, maar ook een vaste plek aan de eettafel. Gebruik deze plek alleen om te werken en ga daar niet zitten om te ontspannen. Zo maak je onderscheid tussen werk en plezier.

Tip 5: zeg nee wanneer je agenda vol zit. Oeps! Plan jij je agenda met regelmaat te vol in? Leer nee zeggen wanneer je al vol zit met afspraken en deadlines. Hoe graag je ook iedereen wilt helpen, vol is vol. Niemand heeft er baat bij wanneer jij alle taken half doet omdat je geen nee durfde te zeggen. Focus je op kwaliteit en neem geen nieuwe opdrachten of taken aan wanneer je weet dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Dat gaat ook niet ten goede aan je resultaat. Probeer je avonden en weekenden ook vrij te houden voor ontspanning. Na zo’n drukke werkweek heb je dat wel verdiend.

Zin om jezelf te verwennen met een ultieme self-care avond aan huis? Met deze beauty tips heb je een heerlijke spa ervaring en dat gewoon bij jou thuis!

Tekst: Renée Prenger

Balans tussen werk en privé

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »