Heb je net uren aan je make-up gezeten, je foundation perfect aangebracht en wat baking gedaan zodat alles mooi (mat) blijft zitten? Dan verwacht je dat dit perfect uitkomt op de foto. Dus je poseert, de camera flitst, en opeens verzoek je jouw vriendinnen om je als-je-blíéft van deze foto af te knippen. Het probleem: foundation flashback.
Want hoewel je tijdens je laatste make-up check er nog perfect uit zag, op de foto staat een spookachtig gezicht met witte vlekken. Hoe kan dit!? Dat is nou de foundation flashback. Wij leggen je uit hoe dit komt en vooral, hoe je dit voorkomt.
Foundation flashback
Het overkomt de besten. Letterlijk. Zelfs de grootste celebrities (waaronder Angelina Jolie en Drew Barrymore) met de beste make-up artists in dienst hebben hier last van. In het echt ziet de make-up er perfect uit, maar zodra er een camera met flits aan te pas komt ziet je gezicht er op de foto totaal anders uit. Erg zonde als je net tijd in moeite in je make-up hebt gestoken.
Maar wat maakt deze witte vlakken en vegen magisch verschijnen? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten zodat je er niet op de foto uit ziet als een vlekkerig spook. Schrijf je mee?
SPF
Veel foundations bevatten SPF. Voor overdag is dit prima, maar dit is over het algemeen niet het moment wanneer je een flits nodig hebt. Probeer voor ’s avonds foundations met SPF te vermijden, want dit is namelijk mogelijk de reden dat je een witte waas over je gezicht hebt. Blijf vooral weg van ingrediënten als titanium dioxide en zinkoxide.
Heb je even geen andere foundation optie dan met SPF en deze ingrediënten? Poeder je gezicht na je foundation dan na met een gekleurde poeder (dezelfde kleur als je gezicht). Dit kan helpen om de foundation flashback tegen te gaan.
Silica
Anders dan de naam doet vermoeden, wordt de flashback niet veroorzaakt door foundation. Ook al zeiden we net wel dat een laag poeder de flashback kan tegengaan, deze kan het ook juist veroorzaken. De boosdoener hier is vaak silica, een veel voorkomend ingrediënt in poeder. Dit is niet hetzelfde als siliconen! Silica heeft de (microscopische) textuur van een discobal, dus heeft gigantisch veel oppervlakken om het flitslicht terug te kaatsen. Dit veroorzaakt van die mooie witte vegen waar je bijvoorbeeld aan het baken bent geweest. Het helpt al gigantisch om poeders met dit ingrediënt niet te gebruiken om te baken maar om er maar een héél klein beetje van over je hele gezicht te gebruiken.
HD
Als een foundation of poeder ergens ‘HD’ in de naam heeft, is dit vaak al een aanwijzing om het niet te gebruiken als je van plan bent foto’s met flits te maken. Deze producten kunnen er prachtig uit zien op camera – filmcamera wel te verstaan. Vaak zitten in HD foundations en poeders juist de ingrediënten om te vermijden met een flitscamera.
Psstt.. zo koop je de juiste kleur foundation online
Soms hebben we niet de luxe om van al deze ingrediënten weg te blijven. Dus gebruik je ze toch. Om dan niet voor verrassingen te komen staan, probeer thuis al wat test foto’s. Zo zie je of je make-up de foundation flashback kan weerstaan. Better safe than sorry…
Tekst: Aimee Kniese