Cleansing wipes; ze lijken zo handig. Je bent moe ‘s avonds en met één zo’n doekje haal je gemakkelijk je make-up eraf, waarna je meteen naar bed kunt. Helaas zijn deze wipes helemaal niet zo goed voor je huid.
Cleansing wipes bevatten chemische componenten om ze vochtig, effectief en geconserveerd te houden. Methylisothiazolinone (MI), parabenen, alcohol denat (ethanol of ethylalcohol) en triclosan zijn enkele van de chemicaliën die je in je reinigingsdoekjes aantreft. Deze helpen allemaal om make-up, olie en dode huid op te lossen en op te heffen, maar zonder die ingrediënten af te spoelen, loop je het risico vuilresten op je huid achter te laten en je arme huid bloot te stellen aan irriterende chemicaliën die op je huid zullen blijven zitten. Uiteindelijk kunnen deze zelfs worden opgenomen in de bloedstroom. Bah!
Bovendien is de textuur van cleansing wipes vaak te ruw voor de huid. Dit kan ervoor zorgen dat de beschermende laag van je huid beschadigt. Hierdoor kan je gezicht overgevoelig worden voor Uv-straling of vervuilende deeltjes in de lucht. Ook het parfum dat veel cleansing wipes bevatten kan de huid irriteren. Daarnaast worden cleansing wipes een steeds groter probleem voor ons milieu. Uit een rapport van de Marine Conservation Society blijkt dat het aantal aangespoelde vochtige doekjes op Britse stranden sinds 2013 met 50% is gestegen. Het gemiddelde make-updoekje heeft maar liefst 100 jaar nodig om te ontbinden. Hoewel het verleidelijk is om je make-up er snel af te vegen en ze weg te gooien zonder erbij na te denken, loopt die verspilling snel op.
Een beter alternatief voor cleansing wipes zijn herbruikbare wattenschijfjes, een face wash of een cleansing oil. Beter voor je huid en beter voor het milieu.
Tekst: Aimée Kniese