Zo kun je beter pauze houden thuis

Het klinkt misschien gek, maar door regelmatig pauze te houden tijdens het werk, kun je je beter focussen. En dat pauze houden, schiet er bij het thuiswerken nog wel eens bij in. Na het lezen van dit artikel zul je geen lunchbreak meer overslaan, geloof ons maar.

Nu we zoveel mogelijk vanuit huis werken, is de balans tussen werk en pauze lastiger dan op kantoor. Daar klets je bij het koffiezetapparaat over je weekend en maak je tussen alle noeste arbeid door, regelmatig een opmerking of een grap naar je work-buddy. Maar thuis draait het om volle focus en efficiënte communicatie. Kletspraat kost ‘te veel’ tijd. Je duikt meeting na meeting in en eet je lunch regelmatig vanachter je keukentafel die ook dienst doet als bureau. Kortom: pauze houden is nog knap lastig wanneer je alleen thuis werkt.

Pauze nemen is noodzakelijk, maar niet vanzelfsprekend

Maar wist je dat pauze houden noodzakelijk is voor een geslaagde werkdag? Je focus is namelijk veel beter wanneer je af en toe lummelt, kletst en grapjes maakt. Al vinden veel thuiswerkers pauze houden iets minder vanzelfsprekend. Onderzoek van Fellowes toont aan dat 28% van de thuiswerkers zich schuldig voelen wanneer zij een pauze inplannen. Ze hebben namelijk het idee dat ze continu bereikbaar moeten zijn voor hun collega’s, terwijl dit normaliter op kantoor ook niet relevant is.

En dat terwijl pauze houden noodzakelijk is voor de kwaliteit van je werk. Ga maar eens na, niemand kan acht uur achter elkaar gefocust achter een computer zitten. Dat is gewoon niet mogelijk! Het is daarom goed om je brein even te laten rusten door te lummelen. Door uit het raam te staren bijvoorbeeld. Of koffie te drinken en een korte wandeling te plannen tussen de Zoom-afspraken door.

Pauze houden? Deze tips helpen je tijdens het thuiswerken

Spelen schuldgevoelens parten wanneer je een verdiende break wilt inplannen? Met deze tips wordt pauze houden onderdeel van je thuis-werk routine.

Tip 1: plannen, plannen plannen! Zet notificaties in je agenda wanneer je pauze MOET houden. Bij ons op de planning staat het volgende: 10:30: korte koffiepauze, 13:00-14:00: wandelen + lunchen en 16:00: korte koffiepauze.

Tip 2: werk in blokken van 25 minuten. Ik denk dat het voor iedereen zwaar is om acht uur lang naar een scherm te staren. Daarom kun je werken in blokken van 25 minuten en daarna 5 minuten pauze houden. Om even naar de wc te gaan of om drinken te pakken bijvoorbeeld. Leg je telefoon aan de kant zodat je even full focus aan het werk kan. Om het nog makkelijker te maken, zijn er tegenwoordig heel veel apps die je hierbij kunnen helpen.

Tip 3: ga wat anders doen wanneer je vast zit. Lukt het je maar niet om te focussen of iets gedaan te krijgen? Knijp er dan heel even tussenuit. Niemand kan zo lang achter elkaar de focus behouden, waardoor het super logisch is wanneer het een keer ‘niet’ lukt. Wees niet te streng voor jezelf en ga even iets anders doen. Een rondje wandelen of de was opvouwen bijvoorbeeld. Dan kun je daarna met frisse energie aan de slag. En waarschijnlijk heb je die taak nog sneller uitgevoerd, dan wanneer je door was blijven gaan.

Meer lezen over thuiswerken? Bij The Chair publiceren we regelmatig artikelen over carrière en self care!

Tekst: Renée Prenger

Pauze houden noodzakelijk

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »