Collageen voor gezond haar en een mooie huid van binnenuit!

Al vanaf je dertigste zul je merken dat je huid minder stevig wordt. Op een gegeven moment verschijnen de eerste rimpeltjes. Tussen je veertigste en vijftigste kunnen dat er al meer zijn dan je lief is. De belangrijkste oorzaak is de geleidelijke afname van collageen in de huid.

Veel van dezelfde bouwstenen die nodig zijn voor de collageensynthese, zijn ook nodig voor gezond haar. Gelukkig kun je het tekort aan deze bouwstenen eenvoudig aanvullen met voeding die de aanmaak van collageen stimuleert.

Kortom: gezond haar en een mooie huid van binnenuit!

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en het woord zelf komt van het Griekse woord ‘kolla’ dat lijm of samenbinden betekent. En dat is precies wat collageen doet: als een soort niet-rekbare lijm houdt het niet alleen onze huid, maar ook ons lichaam bij elkaar. Je vindt collageen namelijk ook in je botten, pezen, kraakbeen en banden, in tanden, nagels en haren.

Hoe kun je de aanmaak van collageen stimuleren?

De cellen die collageen aanmaken, combineren daarvoor verschillende voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren. Essentieel zijn bijvoorbeeld vitamine C, zwavel (mineraal) en glycine (aminozuur). Maar ook het aminozuur lysine speelt een rol bij de aanmaak van collageen in de huid en het haar. Zo is lysine voornamelijk aanwezig in het binnenste deel van de haarwortel en is verantwoordelijk voor de vorm en het volume van het haar. 

Lysine is ook van belang voor de synthese van enzymen, hormonen en antilichamen en komt veel voor in vlees, gevogelte, vis, eieren, parmezaanse kaas, quinoa, peulvruchten (met name kidneybonen, linzen, erwten) asperges, gewone boontjes en tarwekiemen.

Zonder vitamine C vindt er geen collageen aanmaak plaats. Bovendien heeft onvoldoende toevoer van vitamine C uit voeding invloed op de aanmaak van de haarschacht. Vitamine C bommetjes zijn onder meer: kiwi’s, spruitjes, boerenkool, peterselie en natuurlijk de sinaasappel.

Het mineraal zwavel maakt onderdeel uit van de keratine-eiwitten (deze komen voor in de huid, nagels en haren) en is een van de belangrijkste bouwstenen van collageen. Symptomen van een tekort aan zwavel kunnen onder meer zijn: een droge huid, broze nagels, haaruitval en pijnlijke spieren en gewrichten. Je vindt zwavel in voeding zoals peulvruchten, knoflook, ui, spruitjes, asperges, kool, eieren en kaas.

Gevarieerd eten is belangrijk!

Dit waren een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die je kunt eten om de collageen aanmaak in huid en haar van binnenuit te stimuleren. Maar er zijn natuurlijk meer voedingsstoffen nodig. Deze lees je in het collageenkookboek “Wat zie jij er lekker uit!”. (https://collageenkookboek.nl/)  
Het belangrijkste is en blijft een gevarieerd voedingspatroon zodat je alle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, voldoende binnen krijgt. Hoe je dat doet, lees je ook in het collageenkookboek.

Tip: ook deze 8 superfoods zorgen voor een stralende huid.

Over Astrid Koole

Astrid is anti-aging en huidspecialist en auteur van het eerste collageenkookboek van Nederland: Wat zie jij er lekker uit! Sinds 2001 is zij als behandelaar, trainer, coach en ondernemer in de beautybranche werkzaam. Haar doel is om mensen te helpen hun huid in optimale conditie te brengen. Dit doet zij in haar praktijk voor huidverbetering in Dordrecht en via de website www.collageenkookboek.nl. Astrid merkte op dat er veel geschreven werd over collageen, maar miste daarin een stuk achtergrondinformatie. Daarom verzamelde ze alle (wetenschappelijke) artikelen over collageen en paste naar aanleiding daarvan haar eigen voedingspatroon aan. Graag wilde ze deze kennis en ervaring delen en besloot het collageenkookboek te schrijven. En het resultaat mag er zijn! 

collageen een mooie huid van binnenuit

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »