Dit kan de reden zijn dat je haaruitval hebt

Ho, stop! Je hoeft echt niet direct in paniek te schieten als je haaruitval hebt. Wij vertellen je namelijk wat de reden kan zijn van dit plotse haarverlies. En misschien nog wel belangrijker: we geven je ook tips hoe je jouw haaruitval zelf weer oplost.

Iedere vrouw verliest ongeveer vijftig tot honderd haren per dag. Best veel, vind je niet? Dat je doucheputje dus vol zit, is niet meteen een voorteken dat er iets ergs aan de hand is. Pas wanneer je opmerkt dat je paardenstaart een stuk dunner is of wanneer er kale plekjes ontstaan, is het tijd om naar de huisarts te stappen.

Mijn haren zijn net als glitter: ik laat ze overal achter zonder dat ik het door heb”

Dat je haar verliest, is dus vrij normaal. Toch kan het zo zijn dat je haren opeens de vloer van de woonkamer versieren en dat je overal waar je komt jouw lokken achterlaat. Dit kunnen namelijk de redenen zijn dat je haar uitvalt.

Haaruitval? Dit kan de oorzaak zijn:

Je hebt een vitamine- of ijzertekort. Door een tekort aan vitamine B of ijzer, kan je haar uitvallen. Dit los je dan ook gemakkelijk op door aanvullende supplementen te slikken voor een periode van twee maanden. Hiermee geef je jouw lichaam echt een boost. Laat je wel goed adviseren door de huisarts of bij de apotheek. Op de bonnefooi extra vitamine slikken is namelijk geen goed idee.

Je hebt stress. Stress is niet alleen slecht voor je mentale gezondheid, je haar heeft er ook last van. Stress voorkomen kan niet altijd, maar je kunt in een drukke periode wel beter voor jezelf zorgen. Dit doe je door voldoende pauzes te nemen, 30 minuten te bewegen op een dag en ook self care momenten in je agenda te plannen. Daar heb jij niet alleen baat bij, je haar ook.

Je hebt geen goede borstel. Een verkeerde borstel doet meer kwaad dan goed. Kies daarom voor een haarborstel die past bij de structuur van je haar. Voor krullend haar kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een grove kam en voor steil haar adviseren we een platte borstel of tangle teezer. Probeer daarnaast plastic en metalen borstels te vermijden en kam je haar alleen wanneer het droog is. Tenzij je gezegend bent met een volle bos krullen natuurlijk. Dan kun je beter je haar uit elkaar halen met je vingers onder de douche.

Ps: dit kan je doen als je haaruitval hebt door een zwangerschap.

Je drinkt niet genoeg water. Hydratatie is niet alleen belangrijk voor je huid en gezondheid; je haar heeft er ook baat aan. Er is namelijk ook water nodig voor de opbouw van gezonde lokken.

Je gebruikt niet de juiste verzorgingsproducten. Wissel af en toe van shampoo en conditioner. Zodra je jarenlang dezelfde haarproducten gebruikt wordt je haar lui en gaat het wennen aan de voedingsstoffen die in die producten zitten. Gebruik ook regelmatig een haarmasker om je haar der verzorgingskuur te geven die het nodig heeft. Dit voorkomt dat het haar broos wordt en uitvalt.

Tekst: Renée Prenger

oorzaken haaruitval

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »