Haar porositeit bepalen? Dat doe je zo

haar porositeit

Om de beste producten voor je haar in huis te halen moet je je haar porositeit bepalen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? We vertellen het je in dit artikel.

Ten eerste: wat is haar porositeit eigenlijk? Haar porositeit bepaalt hoe goed je lokken vocht kan vasthouden en opnemen. “Porositeit kan worden onderverdeeld in drie categorieën: laag, normaal en hoog“, zegt een expert in het online magazine Byrdie.

“Laag poreus haar heeft haarschubben die heel dicht bij elkaar zijn gebonden, normaal poreus haar heeft haarschubben die iets minder gebonden zijn en haar met hoge poreusheid heeft haarschubben die meer verspreid zijn.“

Je haar porositeit bepalen thuis

Je hebt maar twee dingen nodig om de haar porositeit te bepalen: een glas water en een lok haar. Het werkt het beste wanneer je net je haar hebt gewassen – en voordat je er allerlei producten in hebt gestopt. Kam je haar door en haal de haren die los komen door het glas dat gevuld is met water.

Haar met een lage porositeit blijft drijven.

Haar met een een ‘normale’ porositeit zal drijven en dan langzaam beginnen te zinken.

Haar met een hoge porositeit zal onmiddellijk zinken.

Maar ja wat betekent dit nu voor de gezondheid van je lokken?

Lage porositeit

Lage haar porositeit is eigenlijk gezond haar dat niet op de juiste manier wordt gehydrateerd,“ aldus de kenners die hun woord doen in het beauty magazine Byrdie. Wanneer je het niet goed genoeg hydrateert wordt het droog en gaat het klitten. Wanneer je dit haar hebt, moet je dus investeren in een voedende shampoo en conditioner! Of ga aan de slag met een voedende haarolie – en nee, je haar wordt daar niet vet van. Ook een tip: pre-pooing kan voor jou wonderen doen.

Normale porositeit

Dit is de makkelijkste van de drie. Je hoeft maar een enkele keer een voedend haarmasker te gebruiken om de gezondheid van je lokken op peil te houden.

Hoge porositeit

Veel dames met krullen hebben haar met hoge porositeit. Het haar is broos, breekbaar en wordt snel pluizig. De tip? Alleen maar producten gebruiken zonder sulfaten en shampoos kopen met cafeïne en proteïne. Gebruik zo min mogelijk hitte tools en wees voorzichtig met haar elastieken om je haar niet te beschadigen. Wil je extra tips voor krullend haar? Lees dan dit artikel.

Tekst: Renée Prenger

Join The List!

Sign up to receive the latest news, tips, trends and articles