‘Je kan net zo goed naar de drogisterij!’, ‘Je krijgt deze kleur nooit meer terug!’, ‘Van kleuren valt je haar uit!’. Allemaal goedbedoelde opmerkingen die je ongetwijfeld wel eens van je moeder, beste vriendin of overbezorgde buurvrouw hebt gekregen als je je haar verft. Over haar verven gaan zoveel misvattingen rond dat het niet zo vreemd is dat je vaak ongevraagd advies krijgt. Nergens voor nodig, zeggen wij. De enigen naar wie je écht moet luisteren als het om haarkleur gaat zijn de professionals. Wij vroegen onze professionals om de 8 meest voorkomende mythes over haar verven te ontkrachten.
- ‘Kleurspoeling loopt sneller uit dan een permanente kleuring.’
Een kleurspoeling – ofwel semipermanente kleuringen – gaan als het ware om je haar heen, terwijl permanente kleuringen IN je haar gaan. De houdbaarheid van de twee soorten kleuringen is hetzelfde. Het verschil is dat je een kleurspoeling na 5 à 6 weken uitspoelt, terwijl een permanente kleuring uitgroeit.
- ‘Ik wil mijn haar niet blonderen, dan breekt het af!’
Inderdaad, vroeger was bleek nog zo agressief dat het behoorlijk schadelijk was voor je haar. Tegenwoordig kan blonderen op verschillende manieren. Een goede colorista mixt een laag volume bleek met professionele producten waardoor je haar écht niet afbreekt. Daarnaast zijn er veel producten op de markt die ervoor zorgen dat je haar in goede conditie blijft, ook als je het regelmatig blondeert. Denk bijvoorbeeld aan Olaplex en Flexoplex.
- ‘Ik was mijn haar met anti-roos shampoo, zo verdwijnt de rode gloed.’
Dit is echt onzin. Anti-roos shampoo is erg agressief spul en kan je haar dus wel doffer maken, maar het haalt zeker geen kleuring uit je haar.
- ‘Mijn hoofdhuid tintelt tijdens het verven, mijn haar valt uit!’
Geen paniek! Het is heel normaal dat je een tinteling voelt wanneer je huid in aanraking komt met de haarverf. Dat betekent absoluut niet dat je straks kaal de salon verlaat.
- ‘Ik kan alles met mijn haar doen als ik Olaplex gebruik.’
Helaas! Olaplex is een slechts middel dat de zwavelbruggen in je haar verbindt, wat ervoor zorgt dat je haar in redelijk goede conditie blijft. Olaplex helpt dus zeker tegen onnodige beschadigingen, maar om nou te zeggen dat Olaplex een vrijbrief is om alles met je haar te doen is iets te optimistisch.
- ‘Als je je haar verft kun je nooit meer terug naar je eigen kleur.’
Echt wel. Een goede colorista ziet zó wat jouw natuurlijke haarkleur is en kan met haarverf een tint mixen die daar identiek aan is. Wel is het zo dat het niet écht je eigen kleur is; er ligt immers een laagje over je haar. Maar op deze manier zorg je wel dat uitgroei (bijna) niet te zien is, wat de transitiefase naar je natuurlijke haarkleur een stuk makkelijker maakt.
- ‘Ik kleur mijn haar alleen met henna, dat is supergezond.’
Dacht je. Het is nooit bewezen dat henna goed zou zijn voor je haar. Sterker nog, Als je je haar met henna kleurt kan je het niet meer met een ‘normaal’ kleuringsproduct verven totdat het helemaal uit je haar is gegroeid. En ja, dat duurt lang. Do we need to say more?
- ‘De drogist verkoopt ook L’Oréal, waarom zou ik daarvoor meer geld uitgeven bij de kapper?’
Je denkt misschien dat je makkelijk geld bespaart wanneer je een pakje haarverf bij de drogisterij koopt, maar dat het merk hetzelfde is betekent niet dat je hetzelfde resultaat krijgt. Jouw kapper kijkt naar jouw haar, jouw wens, wat er bij je past… Een goede Color Specialist mixt minimaal 2 tubes verf om een mooi effect te krijgen. Daarnaast mengt de kapper precies het volume dat nodig is voor jouw haar, zonder het onnodig te beschadigen. Haarverf die je bij de drogisterij koopt is niet specifiek op maat gemaakt, maar moet de massa cateren. En dat werkt dus niet. Geen wonder dat je haar sneller droog wordt of toch een stuk donkerder uitvalt dan het plaatje op de doos.
Tekst: Aimée Kniese