Alles wat je moet weten over haarbeschadiging door hard water

Wist je dat de meeste delen van Nederland hard water hebben? Dat betekent dat het kraanwater mineralen en zware metalen bevat. Op zich is dat geen slechte zaak, maar het is niet altijd het beste voor je haar. Hard water kan leiden tot stijf, dof haar, afhankelijk van de behandelingen of kleuring die je hebt aangebracht. Benieuwd hoe het water in de kraan de gezondheid van je haar beïnvloedt? Dit is wat de wetenschap zegt en wat je eraan kunt doen.

Wat is hard water precies?

Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen. Dit omvat doorgaans calcium, magnesiumcarbonaat, bicarbonaat en sulfaten. Dit zijn van nature voorkomende chemicaliën die oplossen in grondwater terwijl het door kalksteen beweegt. In sommige gebieden is het ook mogelijk om ijzer, aluminium en mangaan in het water te vinden.

Op zichzelf is hard water niet slecht voor je. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat er geen bewijs bestaat dat hard water schadelijk is voor de gezondheid van individuen. Hard water kan eerder bescheiden gezondheidsvoordelen hebben en dient als supplement voor calcium en magnesium. Zoogdieren hebben deze mineralen nodig en ze helpen bij stofwisselingsprocessen.

Hard water vormt echter op andere manieren uitdagingen. Het wordt geassocieerd met kalkaanslag, de opeenhoping van verkalking in leidingen, kranen en apparaten. Na verloop van tijd kan deze opeenhoping leiden tot verstopte leidingen en lelijke verkleuring van oppervlakken die regelmatig nat worden.

Hoe beïnvloedt hard water het haar?

Veel onderzoekers zijn erop uit gegaan om precies te bepalen hoe hard water mensenhaar beïnvloedt, en de resultaten zijn gemengd.

Een onderzoek uit 1988 naar de effecten van ingrediënten in shampoos en conditioners wordt vaak genoemd als een van de eerste onderzoeken waarin wordt opgemerkt dat hard water slecht kan zijn voor je haar. Concreet beweerden de onderzoekers uit Frankrijk dat dezelfde opbouw van verkalking die op de kraan plaatsvindt, ook in het haar plaatsvindt. Calciumzouten in het water komen vast te zitten in de haarschubben, wat leidt tot een dof uiterlijk, broze lokken en algeheel haar van slechte kwaliteit.

In navolging van het idee dat hard water dof haar kan veroorzaken, merkt een tijdschriftartikel uit 2010 op dat dit heel goed zou kunnen. Calcium en magnesium veroorzaken schuim op de hoofdhuid en in de haarschubben op dezelfde manier als in de kraan.

In 2011 gaf The Procter & Gamble Company opdracht voor onderzoek om precies te begrijpen hoe verhoogde calcium- en magnesiumgehaltes in leidingwater het haar beïnvloeden. Deze studie wees uit dat haar aanzienlijke hoeveelheden calcium en magnesium kan opnemen uit water in de haarschubben. Bij gebleekt haar resulteerde dit in een slechter uiterlijk. Dit was echter niet het geval voor maagdelijk (nooit geverfd) haar.

Hoe kun je haarbeschadiging door hard water verminderen?

De resultaten van het bovenstaande onderzoek zijn gemengd, maar de kern is duidelijk: hard water leidt tot opbouw in je haar, met name in de haarschubben, waar het kan resulteren in dofheid, stijfheid of breuk, afhankelijk van je haar.

Daarom wil je misschien stappen overwegen om de blootstelling van je haar aan hard water te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een shampoo van goede kwaliteit gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat alle zeepresten uit het haar verwijderd worden.
  • Gebruik een filter op de douchekop. Een douchefilter kan de hardheid van het water helpen verminderen door het calcium en magnesium uit het water zelf te verwijderen. Zo heb je ook minder verkalking onder de douche.

Tekst: Aimée Kniese

hard water

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »