Haarpijn? Dit is de oorzaak

Haarpijn is een gekke gewaarwording. Het lijkt op hoofdpijn, maar je weet dat het je lokken zijn die de gekke pijntjes veroorzaken. Maar wat is het nu eigenlijk en wat is de oorzaak van haarpijn? The Chair ging op onderzoek uit. Lees je mee?

Dit is de oorzaak van haarpijn

Geef je haarbos niet de schuld, maar je hoofdhuid. Deze veroorzaakt namelijk de pijn die je voelt. Ontstekingen in de bloedvaten in je hoofdhuid kunnen de zenuwen rond je haarzakjes overbelasten, waardoor die haarzakjes het signaal ‘pijn’ afgeven. Je ziet de bui misschien al hangen: de manier waarop je je haar draagt, is één van de oorzaken.

Oorzaak #1: (te) strakke kapsels

Strakke kapsels zoals een paardenstaart of een vlecht trekken aan je haarzakjes waardoor deze onbewust beschadigd raken. Je kent misschien dat gevoel wanneer je je haar uit die benarde positie haalt: eerst een vlaag van opluchting, maar daarna gaat het zeer doen.

We tippen dan ook: draag niet meer dan twee keer per week een te strak kapsel en ga er ook zeker niet mee naar bed. Je haar beschadigen doet niet alleen zeer, het kan ook blijvende schade (lees: haaruitval) veroorzaken. En daar zit niemand op te wachten, toch?

Zo los je het op: mocht je toch echt je haar vast willen dragen, kies dan voor katoenen haarelastiekjes of een scrunchie. Deze beschadigen je haarzakjes een stuk minder. Meer lezen over haaruitval? In dit artikel sommen we de mogelijke oorzaken voor je op.

Oorzaak #2 Je gebruikt te veel droogshampoo

Slecht nieuws voor iedereen die steevast naar haar bus droogshampoo grist in de ochtend: er bestaat iets als te veel droogshampoo. Een wasbeurt overslaan is helemaal prima – daar is droogshampoo immers voor gemaakt. Maar wanneer je droogshampoo gebruikt als vervanging voor een broodnodige wasbeurt, kun je haarpijn krijgen. Dit komt omdat er vuil en overtollig product (van jouw droogshampoo, dus) zich ophoopt bij de haarzakjes op je hoofdhuid. Samen met zweet en andere bacteriën, kunnen er nare ontstekingen ontstaan die haarpijn veroorzaken.

Zo los je het op: was je haar wanneer het echt nodig is. Zo simpel kan het zijn.

Oorzaak #3: te veel wassen

Ja, ook te veel wassen is niet goed voor je haar. We maken het zo wel heel ingewikkeld, vind je niet? Maar te veel wassen zorgt ervoor dat je hoofdhuid uitdroogt met jeuk, uitslag en haarirritatie tot gevolg.

Zo los je het op: beperk je wasbeurten tot twee á drie keer in de week. Kies ook voor een milde shampoo die je hoofdhuid zo min mogelijk aantast. Hoe je goed je haar wast lees je in dit artikel.

Oorzaak #4: bleek-leed

Bleek is niet goed voor het haar, dat weet je misschien. Maar weet je dat het ook haarpijn kan veroorzaken? Het verven van je haar an sich is geen oorzaak, maar bleek kan bij sommigen zorgen voor irritatie op de hoofdhuid.

Zo los je het op: merk je dat je hoofdhuid begint te jeuken na een verfbeurt? Geef dat direct bij de kapper aan of plan een bezoekje aan een dermatoloog.

Enfin: haarpijn is allesbehalve een pretje. Maar gelukkig heb je nu wel een aantal tips op zak waarmee je de volgende keer dat vervelende gevoel voorkomt.

Tekst: Renée Prenger

Haarpijn oorzaak

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »