Dit is de invloed van de overgang op je haar

De overgang brengt veel klachten met zich mee. Je kunt onder andere last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Bovendien kan de menopauze je haar beïnvloeden. In dit artikel vertellen we je hoe dat precies zit.

De meeste vrouwen merken dat hun haar tijdens de menopauze volume en lengte verliest. Dit komt doordat de overhang ervoor zorgt dat de oestrogeenspiegels afnemen, en oestrogeen is een haarvriendelijk hormoon dat helpt om het haar langer in de groeifase te houden.

Je kunt ook merken dat je haar gemakkelijker breekt na de menopauze. Dit komt doordat de nieuwe haren die de haarzakjes produceren geleidelijk fijner worden, en fijner haar is van nature kwetsbaarder.

Bij vrouwen van wie de haarzakjes gevoelig zijn voor DHT (dihydrotestosteron), een geslachtshormoon, is haaruitval tijdens de overgang vaak meer uitgesproken. Dit komt omdat de daling van de oestrogeenspiegels rond de menopauze betekent dat je een hoger testosterongehalte in je lichaam hebt, waardoor het een sterker negatief effect op je haarzakjes heeft.

Wat zijn de symptomen van dunner wordend haar in de menopauze?

Haaruitval is altijd geleidelijk, wat de oorzaak ook is. Vijftig is de gemiddelde leeftijd voor de overgang, maar veranderingen in je haar kunnen al lang daarvoor beginnen. Rond de menopauze kun je het volgende opmerken:

  • Je paardenstaart voelt dunner aan
  • Het haar groeit niet meer zo lang als het voorheen deed
  • Je scheiding wordt breder
  • Rond je kruin is je hoofdhuid door je haar te zien
Wat zijn de behandelingen voor dunner wordend haar tijdens de overgang?

De beste behandelingen voor haaruitval in de menopauze zijn gericht op de hormonale gevoeligheid die aanwezig is in de haarzakjes. Meestal gaat het om een ​​combinatie van de volgende zaken:

  • Haarzakjesstimulerende middelen zoals minoxidil en methylnicotinaat
  • Stressmanagement (stress kan het androgeengehalte in uw lichaam verhogen)
  • Hoofdhuiddruppels met hormonen

Tekst: Aimée Kniese

overgang

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »