Dit is de invloed van stress op je haar

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat (te veel) stress slecht voor je is. Chronische stress verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kan zelfs je spijsvertering aantasten. Maar wist je dat stress ook veel invloed kan hebben op je haar en hoofdhuid?

Stress kan om veel verschillende redenen je haar en hoofdhuid aantasten. Ten eerste kan het de hormoonspiegels beïnvloeden. Als we gestrest zijn, pompen onze bijnieren cortisol (bekend als het stresshormoon) en adrenaline uit, wat op zijn beurt je testosteronniveau kan verhogen. Als je een genetische aanleg heeft voor follikelgevoeligheid, kan dit er uiteindelijk toe leiden dat uw haar dunner wordt.

Ten tweede kan een toename van stress ervoor zorgen dat je hoofdhuid meer olie produceert. Dit kan de microflora-balans van de hoofdhuid verstoren, wat vaak schilfers en jeuk veroorzaakt. Veel mensen merken dat symptomen van roos een groter probleem worden als ze veel stress ervaren.

Ten derde kan stress het vermogen van uw lichaam om het voedsel dat je eet te verteren en voedingsstoffen op te nemen, verminderen. Als je gestrest bent, kan het ook zijn dat je niet zo goed eet als je normaal zou doen. Je kunt bijvoorbeeld maaltijden overslaan of kiezen voor voedingsmiddelen met minder voedingswaarde. Voedingstekorten treden vaak het eerst op in de vorm van haaruitval.

Ten slotte heeft stress een directe invloed op je immuunsysteem, doordat het de natuurlijke afweer van het lichaam verlaagt en je vatbaarder wordt voor vermoeidheid en ziekte. Wanneer je lichaam onder deze belasting staat, zal het extra energie en voedingsstoffen naar uw vitale organen leiden, en je haar zal het laatste zijn waar het prioriteit aan geeft.

Tekst: Aimée Kniese

stress

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »