Je haar wassen, zo doe je dat goed

Het klinkt misschien gek, maar het valt ons op dat vrouwen massaal verkeerd hun haar wassen. Wassen ja… eigenlijk het simpelste klusje hair-wise, zou je denken. Tijd voor een lesje soppen en spoelen dus. Dit is hoe de experts haar wassen.

Tip 1: kijk naar hoeveel shampoo je gebruikt

En deel dat nu door tweeen. Slechts het formaat van een stuiver is al genoeg. Ja, ook voor lang haar. Je haar wassen met shampoo verwijdert eerst vuil en vettigheid van je haar, om vervolgens ook de essentiele oliën en vetten op je hoofdhuid aan te pakken. Terwijl deze juist belangrijk ter bescherming van je haar.

Shampoo die ‘hydrating’, ‘curl defining’ of ‘color protection’ op het label hebben staan zijn relatief milder. Als je haar heel droog en pluizig is, kun je shampoo ook achterwerge laten. Spoel je haar eerst wel heel goed met goed warm water en gebruik daarna conditioner.

Tip 2: ga niet overdadig masseren

Ruw het haar zelf masseren verergert pluis, waardoor het sneller gaat klitten. Je hoofdhuid masseer je juist wel. Verdeel je klein beetje shampoo over je handpalmen en masseer eerst de hoofdhuid in en daarna de lengtes van het haar. Mensen met snel vet wordend en/of heel fijn en slap haar kunnen baat hebben bij ‘double washing’, zodat het haar zijn natuurlijke frisheid en luchtigheid weer terug krijgt. Dit type haar wassen niet geschikt voor krullen, blond en droog haar.

Tip 3: spoel, maar wacht even met conditioner

Knijp voordat je met conditioner in de weer gaat eerst even het overtollige water uit je haar. Als je haar te nat is kan het de voedende ingredienten uit je conditioner minder goed opnemen. Het idee van ‘reverse washing’ – waarbij je eerste conditioner en dan shampoo gebruikt – is onzin. Conditioner is zuurder dan shampoo en is bedoeld om de haarschubben te sluiten, zodat de verzorgende bestanddelen van je conditioner en shampoo in het haar gesealed worden. Draai je dit proces om dan werkt het averechts.

Tip 4: en nu pas de conditioner

Gebruik een hydraterend of kleurbeschermend product (bijvoorbeeld met argan, avocado of druivenpitolie) en begin bij het aanbrengen met de punten in een neerwaartse beweging. Wacht vervolgens enkele minuten en spoel uit. Condtioner speciaal voor fijn haar kun je wel meer bovenin de lengtes aanbrengen. Als je over je haar wrijft en je hoort zo’n squeeking geluid, dan is alles goed uitgespoeld. Vergeet niet ook achter de oren en in de nek goed te spoelen. Hier hopen vaak shampoo en conditioner restanten op, wat huidirritatie en klitten veroorzaakt.

Tip 5: hard water vervaagt je kleur

In Nederland is ons water vrij zacht, maar in het buitenland is dat nog wel eens een ander verhaal. Een grote hoeveelheid chloor en mineralen zijn niet zo lief voor je kleur. Koop dan bijvoorbeeld een speciale filter voor over je douche-kop.

TIP

Gebruik je veel droogshampoo? Borstel het ‘s avonds goed uit voor het slapen gaan. Dit voorkomt uitdroging van je haar en irritatie van de hoofdhuid.

je haar wassen

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »