Zo weet je of je make-up over de datum is

over de datum

Het kan verleidelijk zijn om make-up producten lang te bewaren, zeker als ze veel gekost hebben. Dat is echter geen goed idee. Make-up die over de datum is, kan huidirritatie en puistjes veroorzaken. In dit artikel vertellen we hoe je weet of jouw make-upproduct over de datum is.

Check het etiket

Op het etiket van veel schoonheidsproducten staat een potje met een cijfer en de letter M ernaast die aangeeft hoe lang dat product meegaat nadat je het hebt geopend. 3M betekent bijvoorbeeld drie maanden, 6M betekent zes maanden, 12M betekent een jaar, enz. Deze cijfers vertegenwoordigen het tijdsbestek waarin de producten het beste werken, nadat ze zijn geopend en aan lucht zijn blootgesteld. Na deze periode gaan de producten achteruit in kwaliteit en kunnen ze een broedplaats voor bacteriën worden.

Het product heeft een bijzondere geur

Eén van de beste manieren om te weten of een product over de datum is, is door eraan te ruiken. Ruik even aan het product voordat je het aanbrengt. Als het product een eigenaardige geur heeft of een beetje ruikt, kan het zijn dat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

De textuur is anders

Een andere manier om erachter te komen of het product het einde van de houdbaarheid heeft bereikt, is door de textuur te bekijken voordat je het aanbrengt. Als je vloeibare foundation dikker is geworden, of als je foundation in poedervorm kruimelig is, is deze waarschijnlijk over de datum.

De kleur is veranderd

Net als fruit en groenten ondergaat make-up bij blootstelling aan lucht een chemische reactie die oxidatie wordt genoemd. Deze reactie heeft invloed op de kleur van je make-up. Hoe langer je producten bewaart, hoe groter de kans dat ze oxideren. Als je foundation aanbrengt en de kleur een oranje of bruine tint krijgt, is deze waarschijnlijk geoxideerd en kun je deze beter niet meer gebruiken.

Tekst: Aimée Kniese

Join The List!

Sign up to receive the latest news, tips, trends and articles