Het lijkt zoiets simpels. Je hebt een flesje met een heerlijke aroma en je sprayt het op jezelf. Klaar. Toch? Je zou nooit denken dat je hiermee de fout in zou kunnen gaan. Toch kan dat. Wij geven je negen handige parfum tips voor de beste manier om parfum te dragen.
Ken je het fenomeen waar je iemand al ruikt voordat je ze ziet? En je ruikt deze persoon nog steeds wanneer ze allang weg zijn? Niet fijn! Misschien overkomt het jezelf ook wel eens; het komt vaak voor als iemand zelf al zo gewend is aan de geur dat nóg een keer opspuiten een heel goed idee lijkt. Nieuwsflits: anderen zijn er niet zo aan gewend als jij en ruiken het dus nog wel.
Handige parfum tips
Maar aan de andere kant is het ook niet fijn dat wanneer je parfum gebruikt, er een paar uur later geen spoor meer van dat heerlijke luchtje te bekennen is. Dus hoe voorkom je beide situaties? Wij geven een aantal handige parfum tips!
Spray op pulsatiepunten
Ehm… Pulsatiepunten? Het is inderdaad niet echt een term die je vaak tegenkomt. Een pulsatiepunt is een punt op het lichaam waar de aderen dichter onder de huid liggen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende polsen, achter je oorlel, de binnenkant van je elleboog en je knieholtes. Deze plekken zijn, doordat de bloedsomloop er dus dichter onder loopt, de warmere plekken van je lichaam. Dit versterkt de geur van het parfum. Actrice Liv Tyler heeft zo haar eigen parfum tips en zweert er zelfs bij om een klein beetje in haar navel te deppen; een truc die ze van haar vader Steven Tyler heeft overgenomen.
Botstructuur helpt
Naast pulsatiepunten zijn ook je decolleté en sleutelbenen goede plekken om een beetje parfum te spuiten. Door de botstructuur rond die plek is er meer kans dat de parfum daar goed blijft ‘liggen.’ Plus als je een top met een lage hals aantrekt is het een extra oppervlak dat de geur afgeeft!
Zorg dat je huid gehydrateerd is
Hoe beter gehydrateerd de huid is, hoe langer de geur het zal volhouden. Het beste moment om je parfum te gebruiken is wanneer je net onder de douche vandaan komt. Als je helemaal schoon en warm bent, er vanuit gaande dat je niet het ijskoude-douche-type bent, kan de huid de geur het beste opnemen. Gebruik wanneer nodig eerst nog een (niet-geurende, daar komen we zo op terug!) bodylotion.
Pas op met andere geurende producten
Je gebruikt je parfum nou niet echt optimaal als het om de aandacht moet strijden met nog een aantal andere geuren. Kijk daarom uit met producten als geurige douchegels en bodylotions. Ze mogen dan wel lekker ruiken, de combinatie is misschien niet zo’n succes.
Gelukkig zijn er ook een heleboel merken die van dezelfde geur als het parfum een hele lijn (verzorgings)producten hebben. Dat biedt wel weer een risico voor de eerst genoemde valkuil: de geur overload.
Pas op met kleding
Je kan natuurlijk ook op je kleding sprayen, maar wees je er dan wel van bewust dat niet elk stofje daar van gediend is. Oftewel: vlekken. En het kan nog verdomd lastig zijn om die er uit te krijgen. Pas dus op met sprayen op je kleren en doe dat dan ook nooit rechtstreeks. Spray in de lucht en loop dan door de wolk heen. Zo krijg je een subtiele lucht over een groter oppervlak.
Spray een beetje op je haar
Gebruik hiervoor dezelfde techniek als met je kleding: spray het in de lucht en loop er doorheen. Door de textuur van je haar houdt het parfum hier goed aan vast. Ook producten die je na het wassen in je haar hebt gedaan helpen om het luchtje goed in je haar te houden.
Wissel je luchtjes af
Ben je nou bang dat je zo gewend raakt aan je parfum dat je zo’n persoon wordt die het zelf niet ruikt en ondertussen een gigantische wolk om zich heen heeft? Probeer dan je luchtjes af te wisselen. Door de variatie raak je er niet zo aan gewend als wanneer je elke dag hetzelfde draagt. Zo heb je meer zekerheid dat je niet teveel op spuit en je haalt ook nog eens het meeste uit je parfum. Want het is toch zonde om zo’n lekker luchtje te kopen en het dan zelf niet te ruiken?
Bewaar op een koele plek
Geloof het ook niet: ook parfum heeft een houdbaarheidsdatum. Gelukkig gaan ze vrij lang mee en kun je er zelf ook wat aan doen om de houdbaarheid te verlengen. Zet je parfum nooit pal in de zon maar bewaar het op een koele, donkere plek.
Deppen, niet vegen
Deze heb je mogelijk al eens gehoord – het is één van de meer bekende parfum tips – en waarschijnlijk ook 10 verschillende redenen waarom. In werkelijkheid zijn er maar twee. Ten eerste kan je door de wrijving de topnoten – de geuren die je ruikt in de eerste vijf minuten na het aanbrengen – vervagen. Ten tweede meng je met de wrijving de parfum met de natuurlijke oliën van je huid, wat de geur van het parfum verandert.
Wie had er ooit gedacht dat er zoveel parfum tips zouden zijn; over het proces van een vloeistof over jezelf heen sprayen. Maar we halen nou eenmaal liever het meeste uit onze producten. Zonde om dat niet te doen, toch?
Tekst: Georgien Modeijefsky