De beste tips voor krullend haar van een expert

Je bent gezegend met een bos prachtige krullen, maar deze vragen toch net een andere verzorging dan stijl haar. Gelukkig voor jou, hebben wij onze expert Jochem Diever het hemd van het lijf gevraagd over krullen. Dit zijn zijn tips voor krullend haar…

Krullen: het kan soms ingewikkeld zijn (pun intended ;). Waar doe je nu goed aan? Wel of niet borstelen wanneer het nat is? Hoe vaak moet je het wassen? Hoe breng je je haar ’t beste in model? Allemaal prangende vragen waar dames (maar ook heren) met krullend haar mee rondlopen. Maar niet voor lang meer. Jochem Diever, kapper bij The Color Salons, geeft ons namelijk de beste tips voor krullend haar.

Notitieboekje bij de hand? Want deze tips wil je écht opslaan!

Ask an expert…

In de rubriek: ask an expert, vragen we onze specialisten het hemd van hun lijf. We willen immers alles weten over haar, toch? Aan de antwoordtafel zit dit keer Jochem Diever, hair colorist en dus dé expert die ons alles kan vertellen over krullend haar.  

Hé expert, wat moet je absoluut niet doen bij krullend haar?

Jochem: „Wat je absoluut niet moet doen bij krullend haar is het haar elke dag bewerken met hitte tools. Zeker niet wanneer jij je krullen mooi in vorm wil houden.“ Een andere tip van Jochem is om het haar niet te vaak te kleuren. „En doe het zeker niet zelf,“ zegt Jochem. “Je kunt dan beter naar een kleur specialist gaan en met de specialist bespreken wat de mogelijkheden zijn om je krullen zo mooi mogelijk te houden.“

Zet je zelf de schaar erin? Geef dan voortaan het stokje (of de schaar) over aan de kapper. „De kans dat je het haar te kort knipt, is zeer groot omdat je er al snel te veel afknipt.“

Tip van de expert: ga altijd naar een kapper die gespecialiseerd is in het knippen van krullen! 

Tips voor krullend haar van de expert: gebruik geen haarproducten die vol zitten met parabenen en sulfaten. Jochem: “deze zullen ervoor zorgen dat je haar sneller droog aanvoelt en minde glanst.“ En dat willen we natuurlijk niet.

Kan je krullen wel of niet borstelen wanneer je haar nat is?

Jochem: „Je kunt krullend haar zeker borstelen wanneer het nat is. Wat ik mijn klanten met krullen altijd adviseer, is om het haar te borstelen wanneer je conditioner of een masker in je haar hebt zitten onder de douche. „Uit de douche zou je het haar eventueel kunnen borstelen wanneer je een leave in conditioner met veel moisture in je haar hebt zitten.“ Volgens Jochem is het bij deze stap belangrijk dat de haarproducten goed over je haar verdeeld is.

©Jochem Diever

Tip van de expert: zorg ervoor dat je of een tangle teezer of een Denham brush gebruikt en geen andere borstels. Eerder genoemde borstels zijn zachter voor het haar (je trekt niet snel je haar kapot).

Tips voor krullend haar: hoe vaak moet je ’t nu wassen?

Een vraag die wij vaak voorbij zien komen is: hoe vaak moet je krullen nu wassen? Jochem help us out! Jochem: “Hoe vaak je jouw krullende haar moet wassen, ligt helemaal aan je leefstijl en aan dat wat je gewend bent. Ik adviseer meestal om het één keer per week te wassen.

Maar dit betekent niet dat je nooit meer je haar nat kunt maken. „Je kunt het wel tussendoor een keer nat maken onder de douche,“ zegt de hair specialist van The Color Salons. “Zorg er dan wel voor dat je er weer conditioner in je haar doet zodat de haarschubben zich weer mooi sluiten. Hierdoor gaat je haar meer glanzen.“ Koud water wil trouwens ook helpen, maar dat is voor de bikkels onder ons.

Hoe breng je krullend haar het best in model?

Jochem: „Voordat jij je haar in model kunt brengen, is het belangrijk dat jij je haar wast met de juiste producten.“ Volgens Jochem is dit omdat krullend haar van nature een drogere structuur heeft en dus altijd gebaat gaat bij een shampoo en masker met extra hydratatie.

Tips voor krullend haar van de expert: was je haar twee keer. Eén keer om het te reinigen en de tweede keer om het te verzorgen. Hoe kun je dit het beste aanpakken, vraag je? „Door samen met je kapper te kijken naar welk product het beste is voor jouw haar.”

Jochem: „Nadat je je haar hebt gewassen, de conditioner door je haar hebt geborsteld en vervolgens hebt uitgespoeld, kun jij je haar het beste drogen in een microvezel handdoek. Hierna breng je een leave in conditioner in je haar of een hydraterende krullencrème.“ Daarna is het aan jou wat je het fijnste vindt. „Sommigen gebruiken een gel gemengd met een olie, Anderen vinden een mousse het fijnste om te gebruiken.“ De mousse breng je aan vanaf de punt tot aan de aanzet. Zo weet je zeker dat het product over je hele haar verspreid is. Daarna is het aan jou of je je lokken aan de lucht laat drogen of toch op je kop gaat hangen met een föhn en diffuser.

Kies je voor een diffuser? Dan is het volgens Jochem belangrijk dat je ‘m nooit te warm zet. „Zet de diffuser niet direct op het haar maar houdt een klein beetje afstand om het haar op een natuurlijke manier op te laten drogen.

Tip van de expert: Hang ondersteboven en laat het haar op de difuser vallen. „Maak altijd rustige bewegingen,“ ziet Jochem. „Als je heel druk in en uit gaat, heb je veel meer kans op pluizende krullen.“ Wanneer het haar helemaal droog is, breng je nog een beetje verzorgende olie aan op je vingertoppen en kneed deze voorzichtig in je krullen.

Wat vind je van The Curly Girl Method?

The Curly Girl Method (TCG) gebruiken veel dames met krullend haar om hun krullen zo goed mogelijk te verzorgen. Maar wat vindt onze expert Jochem Diever van The Color Salons daar eigenlijk van?

Jochem: „The curly girl method is zeker aan te raden wanneer je echt op onderzoek gaat naar hoe je het beste je haar kan verzorgen. Probeer er wel je eigen draai aan te geven en de producten te gebruiken die voor jouw krullen het beste werken.“ Volgens Jochem is elke krul anders en heeft deze een andere verzorging/benadering nodig.

“Ik heb super mooie resultaten gezien van meiden/vrouwen met krullen die the curly girl method volgden. Alleen slaat mijn Color hart even over wanneer ik hoor en lees dat je meteen nadat je een kleurbehandeling hebt laten doen je, je haar moet wassen met een final wash. Deze final wash zorgt er namelijk voor dat de toner die in het haar gaat na het blonderen er al voor 50% uitgaat!“

Dus Jochem, wat moet je wél doen bij krullend haar?

Over naar de laatste tips voor krullend haar van onze expert! Wat je wel moet doen bij krullend haar is “het omarmen van de krullen die je hebt,“ zegt Jochem. “Ze maken je bijzonder en horen echt bij je. Als je een goed verzorgend ritueel hebt gevonden dat het beste bij jouw krullen past, zijn ze op hun mooist!“

En daar hoort een beetje experimenteren bij. Jochem: „Iedereen die ik ken met krullen heeft een kast vol met producten die niet meer gebruikt worden, omdat je moet testen wat het beste werkt voor jou. Ga ook altijd naar een kleurspecialist wanneer je je krullen wilt kleuren. Deze specialist zal samen met jou kijken wat het minst schadelijk is voor je krullen en hoe het krulpatroon mooi blijft.“ Een laatste tip van de expert: ga naar een specialist om je krullen te laten knippen, deze zijn er steeds meer te vinden in Nederland.

Over de expert

Jochem Diever zit al 16 jaar in het kappersvak en zou nooit meer iets anders willen doen. Al vanaf zijn achtste roept hij op straat aan iedereen die maar wilde luisteren dat hij kapper wilde worden! Hij was werkzaam in verschillende salons in het hogere segment in binnen- en buitenland en is inmiddels twee jaar samen met zijn man eigenaar van The Color in Rotterdam. Wat hij het leukste vindt aan zijn vak? Dat hij als haarstylist/kleurspecialist samen met de klant die in zijn stoel zit, gaat kijken hoe hij haar/hem het mooiste kapsel/kleur kunt geven.

„Ik word altijd helemaal blij als mijn klant met een big smile de deur uitgaat en aan alle vrienden en vriendinnen vertelt dat hij/zij helemaal blij is met het kapsel. Ik ben er voor elke klant maar mijn specialiteit is door de jaren heen wel echt het verven van blond geworden. Alle kleuren blond kan ik wel maken en dat vind ik ook super tof om te doen! Volg Jochem op instagram via @jochem.diever 

Tekst: Renée Prenger

vrouw met krullend haar

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »