Trick to try: shampoo met cafeïne voor voller haar

Als je ons zou vragen een ode te schrijven aan koffie, dan zou dit een héél lang artikel worden. Laten we het erop houden dat koffie een belangrijk deel uitmaakt van onze dag. Wat zeggen we, van ons leven. En we weten zeker dat we daar geen uitzondering in zijn. We worden dan ook heel gelukkig wanneer twee van onze grote favorieten, namelijk beauty en koffie, elkaar ontmoeten. We hebben het over shampoo met cafeïne.

Cafeïne boost

Want wat blijkt: ook ons haar is dol op koffie. Verschillende onderzoeken, waaronder een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dermatology in 2014, wijzen uit dat cafeïne de hoofdhuid niet alleen beschermt tegen Dihydrotestosteron (een stof die haargroei vertraagt), maar dat het zelfs de groei van nieuwe haren kan stimuleren.

Uit het onderzoek blijkt dat haarzakjes die werden behandeld met cafeïne al na 24 uur een aanzienlijk verschil in groei vertonen ten opzichte van haarzakjes die niet in aanraking zijn gekomen met cafeïne. Na een behandeling van 8 dagen is dit verschil zelfs nog groter. Inactieve haarzakjes krijgen een boost, en ook productieve haarzakjes worden aangezet tot een snellere groei. Fun fact: dit effect is duidelijker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Hebben wij even geluk.

60 koppen koffie

Om even specifiek te worden: wetenschappers hebben vastgesteld dat cafeïneconcentraties tussen de 10 – 50 ppm hebben een positief effect op het groeiproces van je haar. Voordat je nu vol enthousiasme naar je espressoapparaat rent moeten we je teleurstellen; één of 2 bakkies extra gaan helaas niets voor je lokken doen. Je zou zo’n 50 à 60 koppen koffie per dag moeten drinken om aan de benodigde dosis cafeïne te komen. Niet heel haalbaar, en al helemaal niet zo’n goed idee voor je hart.

Gelukkig kan cafeïne ook prima opgenomen worden door je hoofdhuid en haarzakjes. We zien dan ook steeds vaker haarverzorgingsproducten die cafeïne bevatten en daarmee haargroei op een milde, natuurlijke manier stimuleren. Vaak gaat het om shampoos, die je zo’n 2 à 3 minuten onder de douche laat inwerken voor het beste resultaat.

Enthousiast geworden over cafeïne shampoo? Ga gerust je gang, cafeïne shampoo kan namelijk door iedereen gebruikt worden, ongeacht je haar- of hoofdhuidtype. Het is een veilig ingrediënt en wordt in schoonheidsproducten vaak in kleine percentages gebruikt.

Tekst: Aimée Kniese

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »