Waarom je géén kokosolie wilt gebruiken in je haar

Net als contouren, double cleansing en balayage, is kokosolie een staple geworden in de beautyroutines van veel mensen. En als je geen kokosolie gebruikt, is de kans groot dat iemand je al alles heeft verteld over de voordelen ervan.

Of je er nu groenten in bakt of het op je droge huid smeert om de bijwerkingen van het koude weer en te veel je handen wassen te bestrijden, de wereld is gek op alles wat met kokosolie te maken heeft. Beroemdheden als Kourtney Kardashian en Miranda Kerr prediken al jaren de voordelen van de volledig natuurlijke olie en merken hebben complete schoonheids- en haarverzorgingscollecties gecreëerd die met het goedje zijn doordrenkt.

Afgezien van huidverzorging, lijkt het erop dat mensen voortdurend nieuwe, ingenieuze manieren vinden om kokosolie te gebruiken. Als je het nog niet hebt gebruikt om je benen te scheren of je tanden witter te maken, you’re missing out!

Dat gezegd hebbende, voordat je je laat meeslepen en het van top tot teen gebruikt, moeten we je wel vertellen dat kokosolie, ondanks alle andere gezondheidsvoordelen, minder goed is voor je haar.

Kokosolie: een quick-fix of oplossing op lange termijn?

Veel mensen zweren bij kokosolie om droge haarpunten te hydrateren, kroezen tegen te gaan, en het geven van glans aan het haar. Kokosolie is rijk aan laurinezuur (een vetzuur), dat de het haar binnendringt en elke haar volledig bedekt, waardoor het waterafstotend wordt. Hierdoor gaat het inderdaad kroezen tegen, en lijkt het haar te glanzen.

Maar, haar bestaat uit keratine, een eiwit. Binnen dit eiwitten zitten bundels aminozuren, die dienen als bouwstenen voor sterk, gehydrateerd en gezond haar. Als de keratinebindingen van je haar zijn verbroken, als gevolg van hitteschade of verkleuring, zal kokosolie het niet repareren – het kan het zelfs erger maken. Ook kunnen andere haarproducten hierdoor het haar niet binnen dringen. Haaroliën hebben de neiging om in elk klein gaatje van je haar te sijpelen en het echte probleem te verhullen om als een quick-fix te werken. Kortgezegd: als je kokosolie gebruikt voor je haar, zal het er even mooi uitzien, maar op de lange termijn doet het niets voor je haar.

Tekst: Aimée Kniese

kokosolie

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »