Welke haarkleuren voor welk type?

Als je toe bent aan een nieuwe haarkleur staat het internet bomvol inspiratie. Misschien heb je al wel een mooie look en haarkleuren op het oog, maar past je toekomstige haarkleur eigenlijk wel bij je? Kortom: welke haarkleuren welk type? Een goede kapper kan je daar natuurlijk in adviseren, maar vooronderzoek doen, kan geen kwaad. 

Om te bepalen welke haarkleur het beste bij je past, kunnen we een indeling maken naar type mensen. Volgens deze indeling zijn er vier types: het lente-, zomer-, herfst- en wintertype.

Om te weten onder welk seizoen je valt, kun je je haar achterover trekken, een staart maken en een witte handdoek om je nek en schouders leggen. Op deze manier kan je goed zien welke kleur de toon van je huid is. Is het meer richting een gelige, warme kleur of juist meer een koele roze of blauwe kleur? Welke haarkleuren welk type het beste past, lees je hieronder!

Lentetype

De lentetypes staan bekend om de golden glow in haar en huid. De huid kenmerkt zich door een lichte goudgele of perzik-achtige toon. Ook hebben lentetypes vaak sproeten. De ogen zijn lichtblauw tot groen met gouden stippen in de iris. De natuurlijke haarkleur is over het algemeen blond, maar kan ook donkerder of rood zijn.

Welke haarkleuren welk type
Foto door Dalila Dalprat via Pexels

Kleurtip:
Haal het beste uit je golden glow door te werken met warme tinten. Goudtinten (goudblond, honingblond, goudbruin en strawberry blond). Vermijd vooral astinten en te donkere kleuren.

Zomertype

Het zomertype heeft een zachtroze huid met een soms wat violette ondertoon. De oogkleur zit vooral in de blauwtinten (blauw, blauwgroen, grijsblauw) of groen. Soms kunnen ze ook bruine ogen hebben. Zomertypes hebben vaak een grauwe blonde haarkleur of zijn brunette.

Foto door Kristina Bratko via Unsplash

Kleurtip:
Haal de zomer in je haar door juist de grauwe kleur zonnig te maken. Dit kan door middel van highlights in platinablond en asblond. Ga in ieder geval voor de koude kleuren (asblond, platinablond en asbruin). Wil je per se voor een warmere tint gaan? Zorg dan voor een koele ondertoon. Denk bijvoorbeeld aan een bordeauxtint of parelmoer/koper. Van té warme tinten ga je er als zomertype ouder uitzien en dat wil je natuurlijk niet!

Herfsttype

Dit is het minst voorkomende huidtype. Het herfsttype heeft als kenmerken een geel/goude ondertoon in de huid. Dit kan zowel op een donkere of een lichte huid zijn. Vaak hebben herfsttype sproeten. De ogen zijn blauw, turquoise en groen. De natuurlijke haarkleur is altijd een warme bruine of rode tint.

Foto door Francesca Zama via Pexels

Kleurtip:
Haal het beste uit de herfst met de kracht van rood! Maak je haar nog levendiger met warme bruin-, rood- en kopertonen als volledige kleur of juist als accent. Let op dat je je haar niet te licht maakt! Je kunt voor lichte warme gouden of koperen highlights gaan, maar ga vooral niet te blond. Zeker niet als volledige kleuring. Vermijd ook liever de astinten.

Pssttt… dit moet je NIET doen wanneer je je haar gaat blonderen

Wintertype

Je huid is heel licht met een koele, soms blauwe ondertoon. Ook de meeste mensen met Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Europese afkomst zijn een wintertype (denk aan een beige en olijfkleurige ondertoon). De ogen zijn donkerbruin, grijs, ijsblauw of intens groen. De natuurlijke haarkleur is van midden bruin naar donkerbruin, tot zwart en blauwzwart.

Foto door Maria Orlova via Pexels

Kleurtip:
Het mooiste is eigenlijk om de natuurlijke kleur te versterken met een spoeling. Doe dit vooral met astinten. Accenten kun je aanbrengen met paarstinten of mahonietinten.  Maak het haar niet te licht, anders komt er te veel warmte vrij en dit staat totaal niet bij de huid. Wil je per se lichter gaan, ga dan voor ombre zodat het stuk haar wat je gezicht omlijst nog wel gewoon donker is.

Zo. Je weet nu welke haarkleuren welk type het beste staat. Voor welke haarkleur ga jij?

Tekst: Sanjay Ramcharan & Rosanne Brakelé

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »