5x gewoonten voor een goede mentale gezondheid

Wil je beter voor jezelf gaan zorgen? Probeer dan deze vijf gewoonten te implementeren in je dagelijkse routines. Deze dragen namelijk bij aan een goede mentale gezondheid!

2021 is een lastig jaar. We kampen met de coronacrisis, hebben weinig tot geen uitlaatkleppen, kunnen niet tot rust komen in vreemde oorden en zijn op onze eigen mentale kracht aangewezen. Dit jaar heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om voor je mentale gezondheid te zorgen. Nu de wereld zo onvoorspelbaar is, is het extra belangrijk om de rust in jezelf te vinden en van jezelf prioriteit #1 te maken. Hoe je dat doet? Met deze gewoonten bijvoorbeeld!

#1 Begin met mediteren voor een betere mentale gezondheid

Ook ik keek met een schuin oog naar al die ‘zweverige’ types die mediteren als een magisch remedie zagen. Ik kan niet stil zitten en niks denken, gebruikte ik altijd als tegenargument. Totdat ik begon in te zien hoe belangrijk het is om je hoofd even uit te zetten en echt te voelen met je lichaam. Bedenk zelf eens hoe vaak jij je laat leiden door je eigen gedachten? Wanneer was de laatste keer dat je stilstond bij hoe jouw lichaam zich voelt? Juist, veel te lang geleden dus!

En geen zorgen, ook ik – die veel vaker piekert dan mij lief is – kan het! Ik gebruik dagelijks de app Headspace. Met fijne visualisaties en handige tips lukt het mij zelfs om te mediteren en even mijn gedachten te pauzeren. En geloof mij, na een paar maanden oefenen kan ik niet meer zonder deze gewoonte.

#2 Journalen

Ik durf te zeggen dat journalen mijn mentale gezondheid de grootste boost ooit heeft gegeven. Sinds ik dagelijks al mijn gedachten op papier neerzet ervaar ik meer rust in mijn hoofd. Of het nu positieve gedachten of een lijstje vol doomscenario’s is: door ze neer te kladderen, blijf ik er minder lang mee zitten. Het helpt ook om orde te scheppen in de chaos. We hebben zoveel gedachten dat het soms maar moeilijk is om te achterhalen hoe je je nu echt voelt. Door te journalen houd ik zicht op mijn gevoelens en kan ik negatieve gedachten van mij afschrijven.

#3 Schrijf op waar je dankbaar voor bent

In de waan van de dag focussen we ons te vaak op wat we nog missen in ons leven. We klagen wat af en blijven veel te lang hangen bij negatieve emoties. Sinds een aantal maanden schrijf ik daarom dagelijks drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dat kan soms een puppy zijn die ik tijdens mijn wandeling tegenkom, maar dat kunnen ook bepaalde vriendschappen of bijzondere gebeurtenissen zijn. Wanneer ik er dan eventjes doorheen zit, lees ik al deze dingen terug en krijg ik meteen veel meer zelfvertrouwen.

#4 Zeg affirmations hardop

Dit is ook zoiets waar ik je een half jaar geleden nog belachelijk voor had gemaakt. Manifesteren en affirmaties? Dat vond ik veel te zweverig. Totdat ik besloot er 100% in te geloven. Als ik niet in mezelf geloof, wie doet het dan wel? Daarom verzamel ik af en toe fijne affirmaties in Instagram en spreek deze uit op de momenten dat ik het nodig heb. Voor een spannende presentatie bijvoorbeeld of op een moment waarop ik erg emotioneel ben.

#5 Beweeg erop los!

Dit is een inkoppertje, maar echt noodzakelijk voor een goede mentale gezondheid. Beweging is key. Of je nu vier keer in de week staat te zweten in de sportschool of je liever een ommetje maakt na het avondeten: door te bewegen zet je heel even je gedachten op pauze. Je laat je inspiratie en creativiteit stromen. Geen wonder dat je vaak op goede ideeën komt nadat je jouw lichaam in beweging hebt gebracht!

Dit zijn de vijf gewoonten die mijn mentale gezondheid een flinke boost heeft gegeven en nu is het jouw beurt om hetzelfde te ervaren! En een extra tip: volg op Instagram @theschoolofmentalhealth voor waardevolle tips & tricks!

Tekst: Renée Prenger

goede mentale gezondheid

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »