Wat is SPF eigenlijk?

We smeren zonnebrandcrème alsof het heilig is. Onze huid heeft in de zomermaanden namelijk extra bescherming nodig tegen de zon. Maar wat is SPF eigenlijk? The Chair zocht het uit.

Je weet inmiddels hoeveel zonnebrand je eigenlijk zou moeten smeren (niet? Check ’t hier). Maar wat betekent die afkorting SPF eigenlijk en wat zegt het over de bescherming tegen uv-stralen? We doken in de materie om al die prangende vragen voor je te beantwoorden.

Wat is SPF?

“Sun Protection Factor (SPF) is een wetenschappelijke maatstaf van hoe lang een zonnebrandcrème je beschermt tegen uv.” Dit zegt dermatoloog Dr. Guanche in een artikel van het beautyblad Byrdie. Stel je koopt een zonnebrand met SPF 30, betekent dat het zo’n 30x langer dan normaal duurt om te verbranden. Kijk, dat is nieuws voor ons!

Dit getal wordt er niet zomaar aan geplakt natuurlijk. Dit wordt uitgebreid getest in een lab voordat het product de markt op gaat. Dus SPF is het getal voor de keren dat je extra lang in de zon kunt zetten voordat er door de zon schade wordt aangericht.

Hoe meer SPF, hoe beter

Het is niet voor niets dat er wordt aangeraden om vooral te smeren met factor 50. Volgens Dr. Guanche in het artikel van Byrdie, blokkeert een zonnebrandcrème met SPF 50 zo’n 99% van de uv-straling. Mits je deze op de juiste manier aanbrengt. Daarmee kun je dus zorgeloos in het zonnetje zitten deze zomer.

Hoe werkt SPF?

Nu je weet wat ’t is, gaan we over op hoe het werkt. “SPF werkt door ofwel de zonnestralen te blokkeren met een ondoorzichtige laag op de huid (fysieke zonnefilters), of door een chemische reactie te veroorzaken, waarbij de uv-stralen worden geabsorbeerd en omgezet in een ander type energie (chemische zonnefilters)”, legt Dr. Guanch uit in het artikel.

En nu? Blijven smeren! Maar check wel eerst of je zonnebrand van vorig jaar nog goed is.

Tekst: Renée Prenger

wat is spf

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »