Wat zijn sulfaten?

We koppen vaker dat je – zeker wanneer je krullend haar hebt – weg moet blijven van haarproducten met sulfaten. Maar wat zijn sulfaten nu eigenlijk? Je leest het bij The Chair.

Shampoo’s en andere producten die vrij zijn van sulfaten worden gezien als de holy grail van dames met krullen. Maar ook wanneer je stijl haar hebt is het een goed idee om over te stappen op sulfatenvrije producten. Maar dan is wel de hamvraag: wat zijn die sulfaten nu?

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn een soort schuim die je haren reinigen. Dit van bijvoorbeeld talg, vuil en resten van haarproducten zoals haarlak en gel. Ze zijn bedoeld om je haar lekker schoon te maken en hebben het bekende kenmerk dat ze schuimen. De twee meest bekende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Enfin, dat klinkt niet verkeerd toch die sulfaten? Ze lijken hun werk te doen. Waarom worden ze dan vervloekt door sommigen?

Zijn sulfaten nu goed of slecht?

Bij de één zijn sulfaten een heus wondermiddel voor glad en glanzend haar. De ander neemt er het liefst zo snel mogelijk afscheid van. De reden dat het niet altijd even goed werkt is de intensieve reiniging. De hoofdhuid wordt namelijk zó intensief gereinigd dat de olieproductie volledig ontspoort. Hierdoor produceer je meer olie dan je lief is en lijkt je haar vetter te zijn. De agressieve sulfaten waar je op moet letten zijn: Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS).

Kortom: sulfaten zijn niet extreem slecht want ze doen wel hun werk, maar let wel op de agressieve varianten ervan want daar kan je wel extra vet haar door krijgen. Iets wat je niet wil. En voor dames die krullen hebben: kies vooral shampoos die de Curly Girl Method ondersteunen!

Tekst: Renée Prenger

wat zijn sulfaten

LATEST posts

BALMAIN Holiday wishlist!

Holiday season is begonnen! Maar wat zet je nou op je wishlist? Wij hebben de perfecte BALMAIN producten op een rijtje gezet!  1. leave in conditioning

Read more »

Balayage is hot!

Balayage is een haartrend die niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Logisch volgens ons – balayage is dé haartrend als het gaat

Read more »